Illustration: Sune Elskær
Havnens og søens folk
Assens havn rummer mange historier, nogle af dem er stadig aktuelle at forholde sig til for nutidens og fremtidens mennesker. Udfordringer med højvande er et gennemgående tema op igennem havnens historie, og i dag planlægger vi også i forhold til fremtidige højvandsudfordringer. Den højeste vandstand på Assens havn indtil nu, var den 13. november 1872, hvor vandet stod helt op til nederste sprosse på vinduerne i Assens Toldkammer. Denne højvandsepisode kom blot få år efter, at havnen havde oplevet en højvandsepisode, hvor vandet trængte ind og medførte, at hele Assens Toldkammer kom til at gennemgå en omfattende renovering. (1867/68). I dag sker det jævnligt, at vandet kommer helt op til trappestenen på Assens Toldkammer, og den 20. oktober 2023 stod vandet igen ind i bygningerne på havnen. Denne aften stod vandet op til vindueskarmen på toldkammeret.
En af de virksomheder, der har overlevet på havnen gennem tiderne, er værftet. I dag bidrager Assens Skibsværft A/S til en levende havn, hvor man kan være heldig at se flotte skibe, der venter på at blive repareret på værftet. Allerede i midten af 1800-tallet var der grobund for skibsværft, og et spændende syn for borgerne må det have været, når de store skibe blev hvælvet, så de kunne blive repareret (kølhalet). En aktiv havn er en spændende havn, som tiltrækker mennesker.
På samme måde som havet forbinder mennesker, kan det også adskille folk. I august 1882 forliste den unge sømand Otto Jørgensen, søn af færgeskipper Rasmus Jørgensen fra Assens, da bramsejlsskonnerten Jensine Maria gik ned på en transport mellem Norge og Skotland. Hjemme i Assens ventede hans mor på hans hjemkomst, indtil hun fik den sørgelige meddelelse om skibets forlis. Både lyset og mørket har haft stor betydning for menneskers gøren og laden udenfor byens vestlige byport. En af toldernes vigtige opgaver var at undersøge gods i både og skibe og sikre, at det, der skulle fortoldes inden det kom ind i byen, også blev det. Mørket var nyttigt, når man ville gemme godset for tolderne. Tolderens lampe blev dog flittigt anvendt i jagten på smuglervarer. Assens havn var tidlig med at få gaslygter, og det bidrog til, at de lyssky forretninger blev udfordret.
You must be logged in to post a comment.